Вторични трусове продължават да тревожат хората в Северна Италия
Вторични трусове продължават да тревожат хората в Северна Италия / снимки: Reuters

Поредица от вторични трусове с магнитуд до 3,3 по Рихтер продължават да безпокоят хората в Северна Италия, която този месец бе поразена от две силни земетресения, предаде ДПА.

По данни на Националния център по геофизика и вулканология до 8,00 ч. тази сутрин местно време в областта Емилия-Романя са били регистрирани над 20 вторични труса. На 20 май земетресение с магнитуд 6,0 и на 29 май друго с магнитуд 5,9 по Рихтер отнеха живота на 17 и раниха над 350 души. Около 15 хиляди останаха без дом.

Сред оцелелите се носят слухове, вероятно разпространявани от мародери, че скоро предстояло ново опустошително земетресение в района. А експерти заявяват, че "сеизмичната вълна" от вторични трусове може да продължи дни, седмици, месеци и даже години. Представители на спасителните служби обаче заявиха, че "всички прогнози, които посочват точно датата, времето и мястото или магнитуда на бъдещи земетресения, са безпочвени".

Собственикът на фабрика в силно пострадалия град Карпи каза, че слуховете за бъдещ нов силен трус се пускат от мародери. "Хора, които се представят за служители на "Гражданска защита", продължават да издават фалшиви заповеди за евакуация, така че да могат да разчистят поле за кражби и мародерства", твърди Джангуидо Тарабини, собственик на фабриката за дрехи "Блуфин".

Щетите от земетресенията в северната италианска провинция Емилия Романя по предварителни данни са около 5 милиарда евро, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на данни в местната преса. За пълното възстановяване на засегнатите райони ще бъдат необходими години.

При двете серии от земетресения на 20 и 29 май в Италия загинаха 24 души, а 14 000 останаха без покрив. 13% от пострадалите са възрастни, които се нуждаят от
постоянна помощ.

Има разрушени предприятия, както и предприятия, които са затворени поради съображения за сигурност, предава БТА. Животновъдните ферми са останали без храна за животните поради затруднените доставки

Вторични трусове продължават да тревожат хората в Северна Италия
netinfo

Продължаващите вторични трусове, някои от които са с магнитуд 4, създават опасност от допълнителни разрушения.

Най-силно засегнатите селища са Кавецо, Мирандола, Сан Феличе сул Панаро, и Финале Емилия където са повредени и здания, представляващи историческа и архитектурна ценност.

Туристическите фирми регистрират отлив на туристи от обектите на територията на цялата провинция, в това число и около езерото Комо.

Вторични трусове продължават да тревожат хората в Северна Италия
netinfo