Втори град на Лазурния бряг забрани буркините на плажа
Втори град на Лазурния бряг забрани буркините на плажа / Guliver/Getty Images

Френски съд отхвърли искането на група, представляваща френските мюсюлмани, за анулиране на решението на кметството на Кан за забрана на буркините - бански, които покриват цялото тяло и косата, предаде АП.

Адвокат на групата, наречена Колектив срещу ислямофобията във Франция, заяви, че ще обжалва въпроса в Държавния съвет - най-висшата административна инстанция на Франция.

Същевременно след решението на Кан за забрана на буркините, подобно решение взе и друга община на Лазурния бряг - град Вилньов-Лубе, предаде АФП. Новината съобщи лично кметът на града Лионел Люка, представител на дясната партия Републиканците.

Люка аргументира решението си, че не е уместно ходенето с буркини на плажа на града в общия контекст в страната. Той каза, че налага забраната и от хигиенни съображения.

Кметът на Кан забрани носенето на буркини на плажа (ВИДЕО)

Франция, която наброява първата мюсюлманска общност в Европа, в последните 18 месеца стана мишена на три големи джихадистки атентата и на още няколко нападения на радикализирани мюсюлмани, което доведе до покачване на напрежението спрямо мюсюлманите.

Заради наложената забрана кметът на Вилньов-Лубе беше обвинен от някои правозащитни организации в дискриминация. Той отхвърли обвиненията и каза, че онези които идват на плажа с буркини, се самоизолират и че те са тези, които трябва да бъдат обвинявани в дискриминация.

Той припомни, че Френската Република не означава човек трябва да идваш на плажа, облечен така, че това да отразява религиозните му убеждения, които освен това, според Лука, са псевдо убеждения, тъй като религията не изисква нищо по този въпрос.

Източник: БТА