/ iStock/Getty Images
За първи път от шест седмици насам Великобритания регистрира рекорден ръст на заразените с коронавирус, предаде Дейли Мейл. Само за ден в страната положителни проби са дали 1062 души, което е най-големият дневен ръст от 25 юни насам.

По ирония на съдбата новината за многото новозаразени идва точно една седмица, след като премиерът Борис Джонсън прогнозира идването на втора вълна от вируса.

На 25 юни беше съобщено за рекорден брой заразени - 1118 случая за ден. Към днешна дата случаите на COVID-19 в страната са общо 310 825.
Това доведе до множество предупреждения от страна на властите хората да се пазят, да спазват дистанция, да носят маски и често да дезинфекцират ръцете си.

Шотландия днес съобщи за 48 нови случая, а Уелс - за още 26.

Драстичният ръст на цифрите - спрямо 758 вчера, може да се окаже лоша изненада за десетките хиляди плажуващи, които от петък вечер изпълват плажовете на страната без спазването на никакви санитарни мерки и без необходимата хигиена.

И докато данните за новозаразените са стряскащо високи, то броят на смъртните случаи за денонощие остава сравнително нисък - починали са още осем поданици на Кралството, а Шотландия и Уелс не съобщават за повече жертви.

Пациентите, починали във Великобритания, са на възраст между 45 и 89 години, и всички те са с придружаващи заболявания. Най-много смъртни случаи има в Мидландс - четири, три са регистрирани в Североизточен Йоркшир, два в Източна Англия и един в Лондон.

Северна Ирландия спря да съобщава данните си за новозаразени с вируса през уикендите, така че данните за положителни случаи са само за Великобритания.

Мрачната статистика за новите болни идва точно в момент, в който здравните власти правят епидемиологично проучване, което установи, че рискът от заразяване с вируса в класните стаи е минимален. Това оказа допълнително влияние върху властите да отворят окончателно училищата за присъствена форма на обучение наесен.

Премиерът Борис Джонсън дори обяви възобновяването на присъствените часове за "национален приоритет" , като за тази цел бе планирана и рекламна кампания, която да убеди уплашените родители да върнат децата си в клас.

Учителите, синдикатите и комисарят по въпросите на децата също се изказаха в полза на това децата да се върнат в училищата, напук на министъра на образованието, който отказа да издаде заповед децата да носят маски в клас и да бъдат регулярно тествани за коронавирус.

Статистиката за повишена заболеваемост идва на фона на повишаващото се недоволство от разхлабването на мерките в страната.
БГНЕС