Затворените вчера въздушни граници на Буркина Фасо, отново се отварят, съобщиха военните в комюнике, прочетено по националната телевизия, ден след като завзеха властта в западноафриканската страна, предаде Франс прес.

В комюникето се казва, че сухоземните граници ще бъдат отворени единствено за хуманитарни превозни средства, за такива, които доставят хранителни стоки от първа необходимост или оборудване за отбраната и силите за сигурност.

Армията в Буркина Фасо обяви, че е свалила от власт президента и е суспедирала конституцията

Над 1000 души се събраха днес в столицата Уагадугу да подкрепят извършителите на преврата, които вчера отстраниха президента Рок Каборе, разпуснаха парламента и суспендираха конституцията, предаде Ройтерс.

Днес икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) осъди категорично военния преврат в Буркина Фасо и принуждаването на президента Рок Каборе да подаде оставка със заплаха. Организацията съобщи, че ще свика извънредна среща на върха за ситуацията в Буркина Фасо.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че военните преврати са нещо недопустимо и призова въоръжените сили в Западна Африка "да бранят своите страни, а не да атакуват правителствата си".