Армията в Буркина Фасо обяви днес, че е отстранила от власт президента Рок Каборе, суспендирала е конституцията, разпуснала е правителството и парламента и е затворила границите на страната, предаде Ройтерс.

В изявлението, подписано от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба и прочетено от друг офицер по държавната телевизия, се посочва, че превратът е извършен безкръвно, а задържаните от превратаджиите са на сигурно място.

Изявлението е направено от името на неизвестна досега организация - "Патриотично движение за защита и възстановяване" (ПДЗВ).

Близо 70 убити при атака в Нигер

"ПДЗВ, което включва всички части на армията, реши днес да сложи край на управлението на президента Рок Каборе", се посочва в изявлението. Като основания за това се изтъкват влошаването на ситуацията в сферата на сигурността и, по думите на превратаджиите, неспособността на Каборе да обедини страната и ефективно да отговори на предизвикателствата, пред които тя е изправена.

Изявлението на превратаджиите идва след два дни на смут и страх в столицата Уагадугу, където вчера избухнаха ожесточени престрелки във военни бази, а войниците издигнаха искания за повече подкрепа за борбата им срещу ислямистките бунтовници.

Местонахождението на Каборе остава неизвестно, след като снощи беше чута интензивна стрелба в района около резиденцията му.

По-рано партията на Каборе съобщи, че той е оцелял при покушение, но не даде подробности.

Преди изявлението на военните Африканският съюз (АС) и Икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) осъдиха "опита за преврат" в Буркина Фасо, заявявайки, че ще държат военните отговорни за безопасността на Каборе.

Буркина Фасо военни
БТА

БТА