/ iStock/Getty Images
Новините, свързани с ковид, известни личности и война, често или изцяло се избягват от австрийските граждани, предаде австрийската агенция АПА.

Според данните 58% избягват новините за коронавируса, 37% пропускат новините, свързани със знаменитости, и 35% - новини за война. 
Това сочи проучване на института за изследване на общественото мнение "Маркетейджънт", проведено сред 1000 души. Всеки четвърти предпочита да чете новини, свързани с климатичната криза, а всеки пети - новини за вътрешната политика в Австрия. 

Като причини за избягването на новини по тези теми се посочва липсата на интерес (при 63%). Много от тях не искат да чуят нищо повече за коронавируса (28%), съмняват се в истинността на съдържанието (26%) или се оплакват, че новините са винаги едни и същи (26%).

Когато става въпрос за войната, решаващият фактор за много от хората, които избягват новините, е, че тя предизвиква негативни емоции (32 процента). Като причина 29 процента посочват недоверието в съдържанието.

Що се отнася до вътрешнополитическите новини, около една трета от анкетираните, които ги избягват напълно или донякъде, заявяват, че не се интересуват от тях. Една четвърт са отегчени от тях, а 24% не вярват в новините. Като цяло, 82% от анкетираните смятат, че се интересуват от актуални събития.

44% от взелите участие в проучването се определят като "прагматици по отношение на новините", които се информират за най-важното, но избягват подробностите. Около 20 процента са "придирчиви към новините", а 16 процента дори се определят като "новинари", които винаги се опитват да бъдат в крак с последните новини. Около 6% от запитаните се определят като "избягващи новини".

Анализът на данните от проучването показа, че интересът към актуалните събития нараства с възрастта. Шест от десет души от групата на "бейби бумърите" (родени между 1946 и 1964 г.) четат новини по няколко пъти на ден. Сред хората от поколението "Z" (от 1994 до 2010 г.) този процент е едва 17 на сто.
Проучването е проведено в края на юни/началото на юли 2023 г. и участниците са били на възраст между 14 и 75 години.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА