Витлеем е в очакване да отбележи Рождество Христово
Витлеем е в очакване да отбележи Рождество Христово / Reuters

Хиляди християни от целия свят се стекоха в град Витлеем на Западния бряг, за да отпразнуват Рождество Христово, предадоха световните агенции.

Според светото писание Христос е роден именно в този град, въпреки че израелски археолог обяви, че Исус се е родил във Витлеем в Галилея - селище в хълмиста местност в Северен Израел, а не в града на Западния бряг.

Малко по-рано през деня във Витлеем от Ерусалим пристигна традиционната рождествена процесия, предвождана от латинския патриарх на Ерусалим Фуад Туал, най-високопоставеният представител на Римокатолическата църква по Светите земи.

Богомолците, пристигащи в града, се струпват сега основно на площада пред Църквата на Рождество Христово. Там освен вярващи има и множество музиканти и хористи, които изнасят концерти на голяма външна сцена.

На площада има и голяма коледна елха и ясли с фигурите от сцената на Рождество Христово, които са с човешки ръст.

Магазините в околностите са отворени и са пълни с туристи. Някои от посетителите носят одеждите на Дядо Коледа.

Хотелите във Витлеем са препълнени с клиенти, защото за празниците в града са пристигнали около 15 000 богомолци.

Много вярващи обаче предпочитат да останат в Ерусалим и да отидат на Бъдни вечер във Витлеем. Около Рождество Христово Израел се посещава от 75 000 туристи, от които 25 000 са християнски поклонници, посочва израелското министерство на туризма.

Витлеем за първи път отбелязва Коледа, откакто беше включен в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО и откакто Палестина беше призната за страна нечлен наблюдател на ООН, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

През юни палестинците обявиха, че са постигнали историческа победа, когато Църквата на Рождество Христово и поклонническият път за Витлеем беше включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО въпреки противопоставянето на Израел и на САЩ.

През ноември палестинците постигаха още по-голям успех, като станаха страна наблюдател нечлен на ООН.

По този повод в традиционното си коледно послание монсеньор Фуад Туал поздрави палестинците за този статут в международната организация и го определи като крачка към стабилността и мира в региона.

В полунощ местно време /22 ч. по Гринуич/ патриархът ще отслужи Рождествена литургия в католическата църква Света Екатерина, която е долепена до Базиликата на Рождество Христово. На литургията ще присъстват палестинският президент Махмуд Абас, палестинският премиер Салам Фаяд и йорданският министър на външните работи Насер Джуде.