Великобритания отпуска 7 млн. лири за сигурността на тунела под Ламанша
Великобритания отпуска 7 млн. лири за сигурността на тунела под Ламанша / снимка: Guliver/Getty Images

Британският вътрешен министър Тереза Мей обяви след среща с френския си колега Бернар Казньов, че ще бъдат отпуснати още 7 млн. британски лири за увеличаване на сигурността на терминала на компанията „Евротунел” във френския град Кокел, предаде АФП.

„С Франция работим в тясно сътрудничество по ситуация, която засяга и двете страни. Франция увеличи полицейското присъствие, а британското правителство ще отпусне допълнителни 7 млн. лири за сигурността в Кокел”, каза Мей. Те ще се прибавят към вече обявените от Лондон 15 млн. лири.

Франция и Великобритания сключиха през септември 2014 г. споразумение за „управление на миграционния натиск” и създадоха специален фонд.

„С британските ни партньори съфинансираме инфраструктури за сигурност, за да пресечем имигрантския поток към Кале. Имигрантите трябва да знаят, че няма начин да прекосят Ламанша”, заяви Казньов за АФП.

Опитите на мигранти да се промъкнат в тунела под Ламанша са ежедневие през последните седмици. От началото на юни осем души загинаха. Миналата нощ около 2000 мигранти се опитаха да проникнат от френска територия в тунела, но бяха отблъснати.

„Има задържани, но всичко премина без ексцесии”, каза Казньов, а говорител на „Евротунел” съобщи, че това е най-масовият опит от месец и половина. Според цитиран от АП служител на Кале арестувани са били 200 имигранти.

Източник: БТА