/ iStock/Getty Images
Великобритания започва разработка за антивирусни средства за лечение на COVID-19 с цел до края на годината страната да разполага с поне две ефективни терапии за лечение при домашни условия, съобщи днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че поставянето на ваксини и редовното тестване са ключът за възстановяването на нормални обществен живот до лятото. Но по думите му неговото правителство подкрепя и разработването на терапевтични средства в помощ на борбата с пандемията.

Новото ни Антивирусно специално звено ще се стреми да разработи иновативни лечения, които всеки би могъл да използва у дома си, за да спре развитието на COVID-19 още в самото начало, каза Джонсън. Това ще осигури още жизненоважна защита срещу всяко бъдещо разрастване на инфекциите и ще спаси живота на още хора, добави той.

Според главния научен съветник на правителството Патрик Валанс антивирусните препарати под формата на таблетки ще помагат за предпазването на неваксинирани хора и ще бъдат защитна преграда пред новите щамове на коронавируса.
БТА