/ iStock/Getty Images
Киргизстанските власти започнаха да препоръчват корена на растение, известно като много токсично за човека, като чудодейно лекарство при COVID-19, съобщи АФП.

Министърът на здравеопазването Алимкадир Бейшеналиев представи отварата на пресконференция, като увери, че президентът Садир Жапаров вече я е използвал за лечение на "хиляди" болни задържани, докато е бил в затвора за взимане на заложници миналата година.

Алимкадир Бейшеналиев изпи пред журналисти няколко глътки от лекарството, което съдържа екстракт от корен на аконит (вълче биле). Това планинско растение е силно токсично за човека, но се използва в традиционната медицина.

"Няма никаква опасност за здравето - увери министърът. - Трябва да се пие топло и до два-три дни PCR тестът няма да е положителен и човекът веднага ще се почувства по-добре."

Преди пресконференцията президентът Жапаров разпространи във Фейсбук видео как течността се налива в шишета от хора без предпазни средства. На етикета на бутилките пише, че лекарството е ефикасно "срещу коронавирус и рак на стомаха" и предупреждението, че ако разтворът не бъде загрят преди пиене, може да предизвика смърт.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) разкритикува рекламирането на този корен от политици.

"Медикамент, който не е преминал през клинични изпитания, не може да бъде признат официално и препоръчан за обща употреба" - заявиха от СЗО.

Киргизстан сега се бори с трета вълна на COVID-19 и болниците са препълнени.
БТА