/ iStock/Getty Images
Великобритания, Германия и Франция изразиха безпокойство за ситуацията в Южнокитайско море и призоваха за решаване на спорните въпроси по пътя на преговорите, се казва в съвместно заявление, разпространено от британското Министерство на външните работи.

Между Китай, Япония, Виетнам и Филипините съществуват разногласия относно морските граници и зоните на отговорност в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Белият дом обвини Китай в опити за сплашване в Южнокитайско море

Китай смята, че Филипините и Виетнам съзнателно използват подкрепата на САЩ за повишаване на напрежението в региона. Държавният департамент, от своя страна, обвинява Китай в „агресивно поведение” спрямо Виетнам и ескалация на усилията на Пекин да сплашва останалите претенденти за разработване на ресурсите в Южнокитайско море.
 


„Обезпокоени сме от ситуацията в региона на Южнокитайско море, която може да доведе до намаляване нивото на сигурност и стабилност. Призоваваме крайбрежните държави да предприемат мерки за намаляване на напрежението и да дадат своя принос в поддържането на мира, сигурността и стабилността, включително чрез обезпечаване свободата на корабоплаване и въздухоплаване над Южнокитайско море”, се казва в заявлението.

„Тройката” призовава всички страни от региона да спазват Конвенцията на ООН по морско право. Държавите приветстват преговорите между държавите от АСЕАН и Китай по въпросите за прилагането на разпоредбите на конвенцията в Южнокитайско море.
 
 
БГНЕС