/ ThinkStock/Getty Images
„До скоро, загубеняци“, завършва некролога си 5-годишното дете
5-годишно дете, диагностицирано с рак, само написа некролога си
98232
5-годишно дете, диагностицирано с рак, само написа некролога си
  • 5-годишно дете, диагностицирано с рак, само написа некролога си
5-годишно терминално болно дете от щата Айова самò написа некролога си и си устрои неповторимо погребално парти.

Гарет Матайъс - горд фен на траш метъла, сладоледа и Батман, е диагностициран с тумор преди 9 месеца. След като наскоро става ясно, че болестта му е нелечима, родителите му задали няколко сериозни въпроса за възрастни - като например каква погребална церемония иска и какво мисли да прави след смъртта. В некролога си Гарет описва, че планира да се превърне в горила, за да тормози баща си и си пожелава пищна скандинавска погребална церемония, като в един от любимите му супергеройски филми - „Тор”.
 
А за последно сбогом в некролога си се обръща към всички с: „До скоро, загубеняци!”. Гарет почина на 6 юли тази година, а мечтаният от него купон ще бъде устроен днес в дома му.
 

Из некролога на Гарет Матайъс:

Когато порасна ще стана професионален боксьор. Любимите ми хора са: мама, татко, сестра ми, дядо и баба с новата къща, дядо и баба с кемпера, братовчеда Грейди, когото веднъж успях да съборя, както и лондонската Мери. Също и лелчето Жанет и смърдящия чичо Анди, както и онези типове, сещаш се, чичовците ми. И Батман! Нещата, които обичам най-много, са да играя със сестра си, синия ми заек, траш метъла, легото, приятелите от детската градина, Батман, както и когато ме приспят преди да ми поставят порта за химиотерапия. Нещата, които мразя, са панталоните, мръсния глупав рак, поставянето на порта, иглите и онзи маймунски нос, който мирише на ягодова пръдня.

Гарет Матайъс, познат сред лекарите и приятелите си като „Великият Гарет Долните гащи”, е 5-годишно хлапе от Айова, САЩ. Диагностициран е с рядък вид тумор преди 9 месеца. След дълга и изтощителна битка Гарет се предава миналия петък, 6 юли. Но не и преди да напише подробно в некролога си какви са бъдещите му планове и каква погребална церемония желае.
 

Според некролога му Гарет планира да стане горила, „за да замерва татко с ако”. Желае да бъде изгорен, както направили с майката на един от любимите му супергерои - Тор. След това иска да се превърне в дърво, в което да живее, когато стане горила.  

На въпрос голямо или малко погребение желае, Гарет отвръща, че погребенията са тъжни, затова иска парти с 5 големи надуваеми замъка, сладолед, фойерверки и, разбира се, Батман. Желаната от Гарет церемония ще бъде извършена днес в дома му, а след залез слънце в градинското езерце на съседите прахта на детето ще бъде символично запалена с огнена стрела, изстреляна с лък.
 

В некролога родителите му допълват, че на по-късен етап ще има и друга церемония, но тя може да се осъществи „веднага след като родителите му измислят как по дяволите да превърнат прахта му в дърво”.

В заключение Емили и Райън Матайъс благодарят на всички лекари, сестри, детски специалисти, музиканти, терапевти и доброволци, които неуморно работиха, за да помогнат на Гарет в лечението. „Реалността за Гарет и толкова много други деца с рак е като грозен, гаден звяр, който оставя след себе си само унищожение. За Гарет и много други преди него - ракът убива. „Късметлиите”, които успяват да оцелеят, живеят с инвалидизиращи странични ефекти и постоянен страх от рецидив. Ще се борим за лечение, докато не спре да има деца с откраднато детство, братя и сестри, които губят най-добрите си приятели и родители, които трябва да погребват бебетата си“, споделят родителите.
 

Гарет издържа 9 месеца в ада преди да изгуби битката с рака. През цялото време не изгуби чувството си за хумор и не спря да се шегува с докторите и сестрите. От пърдящи възглавници и бележки по дрехите до това да се гаври със стажантите и новите лекари. Винаги си остана шегаджия, казват още те.

Последните редове за сбогом отново са писани лично от Великия Гарет Долните гащи: До скоро, загубеняци!