Ватикана ще обяви папа Павел VI за блажен
Ватикана ще обяви папа Павел VI за блажен / снимка: БГНЕС, архив

Ватикана призна предполагаемо чудо, приписвано на покойния италиански папа Павел VI и ще го обяви за блажен, съобщи източник на Ватикана, предава АФП.

Павел VI управляваше Римокатолическата църква от 1963 до 1978 г., ръководи ключови реформи от Втория ватикански съвет и оцеля при опит за убийство на летището в Милано през 1970 г., извършен от боливийски художник сюрреалист.

Италианската агенция АНСА съобщи, че чудото, установено от Ватиканската конгрегация за каузите на светците, е излекуването на неродено бебе от иначе нелечима болест. Според АНСА беатификацията може да стане на 19 октомври, предава БГНЕС.

Двама покойни папи - Йоан Павел II и Йоан XXIII бяха обявени за светци на церемония във Ватикана миналия месец. Процедурите на Католическата църква изискват едно чудо за беатификация, която предоставя на въпросния човек статут на блажен, и две чудеса, за да се присъедини към редиците на светците.

Павел VI беше оценен високо заради усилията му да търси по-близки връзки с други течения в християнството, но неговата енциклика Humanae Vitae от 1968 г. беше противоречива заради забраната на всякакви форми на изкуствена контрацепция. Началото на процеса по беатификацията му беше поставено през 1993 г.