/ iStock/Getty Images
Американската администрация разреши на китайските авиокомпании да правят по два пътнически полета между Китай и САЩ седмично, пише в разпореждане на транспортното ведомство.

Тръмп: Не сме доволни от Китай, ще обявим какво ще правим

В него се казва, че Министерството на транспорта на САЩ внася изменение в действащото постановление и разрешава изпълнението на два пътнически рейса седмично до САЩ и обратно. Подчертава се, че това е ответна мярка на броя на разрешените от китайските власти полети на американски авиокомпании.

Промените влизат в сила веднага, съобщи ТАСС. По рано говорителят на китайското външно министерство заяви, че е постигнат определен напредък между Пекин и Вашингтон по регулирането на пътническите въздушни превози.

От транспортното ведомство на САЩ бяха предупредили, че ако китайските власти не „коригират” решението си спрямо американските авиокомпании, президентът Тръмп може да забрани пътническите полети от Китай.

Пекин: Нова студена война между Китай и САЩ застрашава глобалния мир

От 12 март в Китай е в сила ограничение за международните полети, според които всяка държава може да избере само една авиокомпания, която да осъществява само по един рейс седмично по определен маршрут до Китай.

От 8 юни чуждестранните авиокомпании ще имат възможност да изберат едно летище в Китай, където да продължават да извършва редовни полети. Всяка авиокомпания има право да кандидатства само за един полет седмично до летището, включено в одобрен от китайските власти списък. 
БГНЕС