/ ThinkStock/Getty Images
Министърът на външните работи на Китай Ван И даде традиционната годишна пресконференция, на която представи основния външнополитически курс на страната.

Тръмп увери: Спира да приема хидроксихлорохин

Основен акцент в нея беше развитието на отношенията със САЩ и съвместната борба срещу новия вид коронавирус. Китайският първи дипломат призова САЩ да не си губят времето в разногласия и да започнат активно сътрудничество в борбата срещу коронавируса.

Според него, предизвиква съжаление фактът, че докато пандемията още не е приключена, политическият вирус вече се разпространява из Съединените щати, като някои хора се ползват от удобния случай да атакуват Китай.

Политици от САЩ пренебрегват известни факти и измислят лъжи и конспиративни теории по отношение на Китай, заяви министърът. Призоваваме САЩ да престане да губи ценно време. Китай и САЩ трябва да си сътрудничат по цял комплекс въпроси, които не търпят отлагане, като споделяне на опит и добри практики за засилване на борбата с COVID-19.

Агенция „Блумбърг” цитира Ван И, който предупреди, че има опити Пекин и Вашингтон да бъдат тласнати към „нова студена война”. „Китай няма намерение да променя САЩ, нито да заменя САЩ” и очаква същия подход и от страна на Вашингтон.

Отношенията между САЩ и Китай през последните няколко месеца се влошиха драстично. Съединените щати са сред най-тежко засегнатите държави от пандемията на коронавирус, който беше открит за първи път в китайския град Ухан. Двете най-големи икономики в света се сблъскаха по редица въпроси - от търговия до права на човека, като последният ход на Пекин за затягане на контрола над Хонконг доведе до допълнително втвърдяване на тона между лидерите на САЩ и Китай Доналд Тръмп Си Дзинпин.

Китай заяви, че сътрудничеството със САЩ е необходимо и полезно

Китай обяви, че ще подготви законопроект за националната сигурност на Хонконг, който криминализира критиката към централното управление и управляващата партия. Това доведе до протести в административния район, като демонстрантите не се съобразиха с мерките за социално дистанциране.

Държавният секретар Майк Помпео определи идеята за „катастрофална” и подчерта, че това може да принуди САЩ да преразгледат специалния търговски статус на Хонконг. На днешната пресконференция Ван повтори позицията, че дейността на Хонконг е вътрешна работа на Китай, а принципът за ненамеса трябва да бъде спазван от всички държави.

Според ръководителя на административния район Кери Лам, приемането на закона за националната сигурност на Хонконг няма да засегне правата и свободите на гражданите. 
БГНЕС