Вашингтон пост: България въоръжава кюрди в Северен Ирак
Вашингтон пост: България въоръжава кюрди в Северен Ирак / netinfo
Кюрдски официални представители в Северен Ирак получили през септември големи количества малки оръжия и боеприпаси от България, без разрешението на централното правителство в Багдад. Това съобщава в днешния си брой в. "Вашингтон пост" в кореспонденция от Багдад, като се позовава на трима американски военни.

Пратката пристигнала в град Сулеймания на борда на три транспортни самолета С-130, според тримата военни, които пожелали анонимност поради деликатността на информацията.

Американски официални представители са обезпокоени от голямото количество оръжия и времето на доставката. Те все повече се тревожат за перспективата от въоръжен сблъсък между иракските кюрди и правителството в момент, когато кюрдите се опитват да разширят контрола си върху части от Северен Ирак, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

Кюрдски официални представители не пожелали да отговорят на въпроси за оръжейната доставка, но разпространили следното изявление: "Регионалното правителство на Кюрдистан продължава да бъде на предната линия на фронта във войната с тероризма в Ирак. Тъй като тази заплаха продължава, нищо в конституцията не забранява на местните власти да получават оръжия за отбраната на своя регион".

Иракският министър на вътрешните работи Джауад ал Болани заявил в интервю, че централното правителство не е разрешавало покупката на оръжия от България. Той подчертал, че подобни покупки са в нарушение на иракските закони, защото само министерствата на вътрешните работи и на отбраната са оторизирани да внасят оръжия.

Иракското правителство купува почти всички оръжия за страната чрез програмата за оръжейни доставки от чужбина, ръководена от САЩ, заявил вчера бригаден генерал Чарлз Д. Лъки, който помага на иракското правителство в покупките на оръжия. Той казал също, че не знае за случаи, при които провинциалните власти са закупували самостоятелно оръжие от чужбина.

Тъй като хиляди американски военни участват в обучението на иракските сили за сигурност, правителството на САЩ знае почти всичко за законно внасяните оръжия в Ирак, отбелязва вестникът. Доставките от България през септември изненадали американските военни, заявили тримата източници, които за първи път научили за оръжейните пратки от източник в България. Те посочили също, че не знаят дали официални представители на САЩ са се конфронтирали с кюрдски лидери относно оръжейните доставки или са предупредили правителството на премиера Нури ал Малики.