/ iStock/Getty Images
Ваксините "Спутник V", произведени в белградския институт "Торлак", днес получиха разрешение за употреба от националния регулатор - Агенцията по лекарствата и медицинските средства, потвърди за Танюг министърът в сръбското правителство Ненад Попович.

Това означава, че ваксините "Спутник V", произведени в Сърбия, от днес ще започнат да се използват във ваксинационните пунктове в цялата страна, каза Попович, който е председател на междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия.

Попович изтъкна, че досега в института "Торалак" са произведени близо 1,5 милиона дози ваксини "Спутник V", а до края на годината ще бъдат произведени най-малкото 4 милиона дози.

Сърбия е първата и единствената страна в Европа, която произвежда ваксината "Спутник V", каза Попович. Благодарни сме на нашите руски приятели за готовността да споделят с нас знанието и технологията за производство на тази ваксина. Това, което за другите страни е строго пазена тайна, Русия бе готова да сподели с нас, когато това ни бе най-необходимо. Това правят истинските приятели и ние това никога няма да забравим, каза Попович.

Директорката на Института за онкология на Сърбия д-р Даница Груйчич днес първа ще се ваксинира с ваксината "Спутник V", произведена в Сърбия.
БТА