Скоро може да е необходимо пътниците да носят цифрови ваксинационни удостоверения наред с куфарите и бордните карти
Бордна карта, куфар, паспорт и . . . цифрово ваксинационно удостоверение?

В желанието си да не загубят приходи от ваканции през още едно лято заради пандемията от коронавируса Европейският съюз, някои азиатски държави и авиационната индустрия бързат да подготвят т.нар. ваксинационни паспорти за КОВИД-19, за да помогнат да се даде начален тласък на пътуванията, пише Асошиейтед прес. Те разработват системи, които да позволят на пътниците да използват мобилни телефонни приложения, за да доказват, че са ваксинирани, което може да им помогне да избегнат обременяващи карантинни изисквания на местата, където отиват.

Официално: Всичко, което трябва да знаем за COVID удостоверението на ЕС

Но множеството инициативи подчертават липсата на една централна международна система за електронно удостоверяване на ваксинационния статут. Проектите също така се сблъскват с технически предизвикателства да работят заедно, а същевременно възникват въпроси за неприкосновеността на личния живот и ваксинационното неравенство.

Ваксинационните паспорти биха добавили още едно цифрово ниво към множеството съществуващи здравни и проследяващи контактите приложения във връзка с коронавируса, въведени от много страни и щати в САЩ. Тяхната употреба на вътрешно равнище с цел отново да бъдат отворени местните икономики предизвиква разгорещени дебати, а мнозина се противопоставят те да бъдат задължителни за питейни заведения, концерти и спортни събития. Обаче има по-голяма мотивация за използването им при международните пътувания, особено когато страни като Исландия отварят своите граници за ваксинирани посетители, а други като Саудитска Арабия започват да позволяват на ваксинирани граждани да пътуват в чужбина. Решението на ЕС миналата седмица да отвори своите граници за напълно ваксинирани пътници прави въпроса още по-спешен.
Нека да погледнем как работят ваксинационните паспорти:

Официални усилия

Първата част на ваксинационния паспорт е официалният или одобрен електронен имунизационен картон на потребителя.

Европейският съюз, Китай и Япония разработват собствени цифрови ваксинационни удостоверения за презгранично пътуване. Междувременно Великобритания миналата седмица актуализира приложението на своята Национална здравна служба, за да позволи на напълно ваксинираните потребители да доказват своя статут, когато пътуват в чужбина, което съвпада с облекчаването на правилата за пътуване.

Европейският здравен сертификат за ваксинирани влиза в тестова фаза

В момента се извършва изпитание на цифровото удостоверение на ЕС, което също така ще потвърждава резултати от тестване за КОВИД-19 или възстановяване от вируса и се предвижда да влезе в сила до края на юни, позволявайки на жителите отново да се събират с приятели и роднини, живеещи в 30 европейски страни. Все още не е ясно къде и как точно ще бъдат проверявани удостоверенията на пътниците в ЕС, който няма вътрешни гранични контролни пунктове. Служители в Брюксел казват, че това трябва да се решава от отделните страни. Идеята е пътниците да имат кюар код в своите телефони, който да може да бъде сканиран, да речем, на летище или жп гара, като се използва приложение за официално удостоверяване, което прави проверка в националните бази данни, през технически "портал" на ЕС.

Световната здравна организация не препоръчва доказване на ваксинация като изискване за международно пътуване, изтъквайки неравномерното разпределение на ваксините, въпреки че консултира за временни насоки за разработване на "интелигентно ваксинационно удостоверение".

Приложения за пътуване

Необходимо е също така пътниците да имат приложение за смартфон, което да съдържа евентуални официални ваксинационни удостоверения.

Проектът на ЕС включва технология с отворен код, която европейските страни могат да използват, за да създават свои официални мобилни портфейли.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) - браншова организация на въздушните превозвачи, има свой паспорт за пътуване за смартфони "ИАТА Тревъл пас", към който са се включили авиокомпании, в това число "Кантас", "Джапан еърлайнс", "Емирейтс", "Бритиш еъруейс" и "Върджин атлантик". Конкурентен проект - "Комън пас", добива популярност сред превозвачи като "Катай пасифик", "ДжетБлу", "Юнайтед" и "Луфтханза".

Пътниците вече могат да използват приложенията, за да проверяват дали техните резултати от тестване за КОВИД-19 се приемат на местата, където отиват. "Тревъл пас" и "Комън пас" за момента са достъпни само за пътниците на авиокомпаниите, които ги използват. И двата паспорта могат да бъдат включени към приложения за въздушни пътувания, за да могат потребителите да удостоверяват своя ваксинационен статут, когато се чекират онлайн. Също така се очаква и двете да работят с удостоверенията на ЕС.

"Комън пас" казва, че потребителите ще могат да въвеждат ваксинационни документи до средата на юни.

При неясните перспективи за пътуването заради пандемията ваксинационните паспорти тепърва ще стават по-широко разпространени, каза Пол Майър, който ръководи организацията с нестопанска цел "Комънс проджект", стояща за "Комън пас". "Ние очакваме, че той ще продължи да бъде изискване за международно пътуване."

Какво искат пътниците
​​​​​​​
Хората, пътуващи по работа, като британския висш служител по връзки с обществеността Ричард Фог приветстват ваксинационните паспорти. Фирмата на Фог е съкратила плановете за присъствие на голямо телекомуникационно търговско изложение в Барселона следващия месец с оглед на карантинните правила за хората, които се връщат във Великобритания.
"Тези 10 дни карантина ще се отразят отрицателно на бизнеса - това е неизбежно", каза Фог, като същевременно призна ответните доводи, включително тревогите за личните данни.
Еймерик Сегард, който ръководи частната посредническа компания за въздушни пътувания "Лунаджетс", отбеляза, че пътниците и без това представят паспорти с лични данни при пристигане.

"Лично аз бих се радвал да кажа на когото и да било - да, ваксиниран съм или не, не съм ваксиниран", заяви той, като добави, че ваксинационните паспорти биха помогнали да се избегне "логистичния кошмар" на множеството тестове за КОВИД-19, с който се сблъскват европейците, когато посещават други страни от ЕС.

Как стои въпросът с фалшификатите?

Фалшивите хартиени документи за КОВИД-19, продавани от измамници, са проблем по време на пандемията, но програмисти казват, че електронните варианти имат защити, които ги правят трудни за фалшифициране.

ИАТА казва, че не проверява тестовите резултати или ваксинационния статут, но действа като канал, по който регистрирани лаборатории безопасно да изпращат тези данни на пътниците, чиято самоличност приложението може да сравни с човека, направил си теста или ваксинацията. Приложението сканира лицето на пътника чрез камерата на телефона и го сравнява с биометричните данни в паспорта, като има проверки, които да предотвратят някой друг да използва тяхната самоличност.

Сигурност и неприкосновеност на личния живот 

Ваксинационните паспорти са поляризираща тема, като в онлайн дискусии се изтъкват неоснователни страхове, че те ще бъдат използвани за контрол върху хората, ограничаване на свободата и навлизане в личния живот. Програмисти подчертават, че в телефоните се съхранява минимално количество лична информация, а единственото нещо, което се предава, са шифроващи ключове, позволяващи сигурен обмен на данните.

"Ако се извършва правилно, това не поражда допълнително ниво на опасност за личния живот, защото просто посочваш документален статут - да или не", каза Кевин Трили, продуктов мениджър в компанията за удостоверяване на самоличност "Онфидо", която разработва технология за ваксинационни карти.

Повдига се също така въпросът колко добре ще работят заедно различните системи за ваксинационни документи и дали страните взаимно ще си признават удостоверенията. Правителството на Великобритания предупреждава, че в момента не много страни приемат доказателства за ваксинация от пътниците.

"Не можете още в същия ден да имате система с оперативна съвместимост", но с времето разминаванията ще бъдат оправени, което помага да се положат основите за справяне със следващата пандемия, каза Трили.

Как стои въпросът с хората, които нямат смартфони? Или семействата, които нямат отделно устройство за всеки член? Служители на ИАТА и ЕС казват, че разработват решения, включително варианти с хартиени носители.
БТА