В Украйна започва кампанията за предсрочните избори на 30 септември
В Украйна започва кампанията за предсрочните избори на 30 септември / netinfo

В Украйна днес започва избирателната кампания за предсрочни избори съгласно издаден вчера указ на президента Виктор Юшченко, предаде ИТАР-ТАСС.

Според новия указ на 30 септември украинците трябва да изберат но състав на парламента - Върховната рада. Предишните редовни избори за украински парламент се състояха на 26 март 2006 г.

В новия указ са внесени изменения в мотивировката за произвеждане на предсрочни избори в сравнение с указа на Юшченко от 5 юни, чиято законност тогава бе оспорена от управляващото мнозинство на премиера Виктор Янукович. Сега президентът се позовава на "непълномощност на Върховната рада и предсрочно прекратяване на пълномощията й", посочва ИТАР-ТАСС.

По този начин според агенцията ръководството на стария парламент няма да има възможност да проведе планираната за 7-10 август извънредна сесия, която може да предизвика нова спирала от политическата криза.

Принципната договореност за нови избори бе постигната на 27 май след преговори между президента, премиера и председателя на парламента.

Различни социологически анкети в момента сочат най-висок рейтинг за проруската Партия на регионите на премиера Янукович, която има доверието на между 25 и 43 на сто от избирателите.