/ iStock/Getty Images
За първи път в историята на Швеция жените пастори превъзхождат по брой своите колеги мъже: 60 години след като за първи път на жените е позволено да придобиват църковен сан, съобщи църквата на Швеция.

От 3060 свещеници, които понастоящем служат в Швеция, 1533 са жени, или 50,1%, според Кристина Гренхолм, секретар на Църквата на Швеция.

"От историческа гледна точка този паритет се случи по-бързо, отколкото си представяхме по-рано. В доклад от 1990 г. се казва, че жените ще са половината от общото духовенство в страната през 2090 г.” заяви Гренхолм пред AФП.

За разлика от Католическата църква, Лютеранската църква в Швеция допуска жени свещеници от 1958 г. и за първи път ръкополага три жени през 1960 година.
Жените са били свръхпредставени в богословските курсове, особено след разделянето на църквата от държавата през 2000 г. и представляват 70 процента от обучаващите се за ръкополагане според проучване от 2013 г.

"Много енории по време на неделната служба се опитват да имат мъж и жена пред олтара", каза Гренхолм.

"Тъй като ние вярваме, че Бог е създал човешките същества, както мъже, така и жени по Божи образ и подобие важно е не само да говорим за това, но и това да бъде показано", добави тя.

 
БГНЕС