Сенатор Мит Ромни обяви, че още тази седмица се внася законопроект за нови санкции срещу руснаци
Сенатор Мит Ромни обяви, че още тази седмица се внася законопроект за нови санкции срещу руснаци / Gulliver/Getty Images
Американският републикански сенатор Мит Ромни заяви след решението на руския съд да осъди на 3,5 г. Алексей Навални, че тази седмица ще внесе законопроект за налагане на санкции срещу "отговорни" лица.

„Тази седмица ще внесем законопроект за налагане на санкции на отговорните за тези действия“, написа Ромни в Twitter.

Междувременно на брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс обяви, че Съединените щати ще вземат предвид ситуацията с Алексей Навални при формулирането на политика спрямо Руската федерация.

„Ще наблюдаваме много внимателно влошаващата се ситуация с правата на човека в Русия, особено случилото се с г-н Навални, с масовите арести на онези, които смело излязоха на улицата след задържането на г-н Навални. Естествено, ние много отчетем всичко това при определянето на подходящи действия (спрямо Русия)“, каза Прайс по време на брифинга.

Той изброи и други обвинения срещу Русия, включително хакерски атаки, „намеса в изборите“, делото Навални и предполагаеми награди за всеки убит в Афганистан американски войник. Русия многократно отрича тези твърдения.

По думите на Прайс анализът на данните на американското разузнаване за предполагаемите действия на Русия е "абсолютен приоритет" в политиките на настоящата администрация.

Превод и редакция: DarikNews