/ iStock/Getty Images
В полския град Нови Сач, в руините на замък от XIV век, разрушен по време на Втората световна война, е открит сандък със съкровище, състоящ се от сребърни предмети. Това съобщи местното издание miastons.pl.

Находката в Кралския замък е направена по време на разкопки от представители на Асоциацията за исторически изследвания. В сандъка има сребърни чаши, вази, прибори за хранене и посуда - общо 103 предмета, изработени в Полша и Австрия в началото на 19 и 20 век.

Смята се, че среброто е принадлежало на местни евреи, които германските окупатори са държали на мястото на замъка през 1942 г., впоследствие разрушен, пише Фърст Нюз.

Град Нови Сач е основан от Вацлав II Бохемски през 1292 г., осем години преди той да стане крал на Полша. Градът се намира недалеч от важен търговски път за Унгария, което го прави стратегически важен пункт.

Замъкът е имал две ъглови кули, една централна кула, многоетажна жилищна постройка и вероятно ров, който го е отделял от самия град. В продължение на 300 години той е бил роден дом на полските крале.

По време на Втората световна война Кралският замък е служил като казарма за германски войници и склад за боеприпаси, но през 1945 г. е взривен от полски партизани.
 
БГНЕС