В Мексико разменят оръжия срещу велосипед или таблет
В Мексико разменят оръжия срещу велосипед или таблет / снимки: Reuters

В столицата на Мексико започна голямата размяна на оръжия срещу най-разнородни предмети, предаде Франс прес.

Пистолетите се разменят за велосипед или кашон храна, а карабините срещу таблет или малко пари в брой.

Тази размяна се организира от мексиканските власти в Истапалапа, опасен квартал в южната част на мексиканската столица.

Приемният пункт е на входа на местната църква, където се е оформила опашка от 60 души, носещи най-разнородно оръжие, за да го заменят за полезни вещи или пари в брой. В пункта оръжията се приемат от полицаи и от военни. Те не изискват от хората, които ги предават, да представят документ за самоличност.

Един от тези хора например носи колекционерски револвер Смит 32, с дръжка от слонова кост и принадлежал на прадядо му, който е бил революционер. Срещу него той ще получи велосипед и се радва, че ще може да се упражнява на него.

Общинските власти на Мексико организират подобна кампания на доброволно разоръжаване в края на всяка година, посочва БТА.

Според скептици обаче истинските престъпници няма да предадат оръжието си. Освен това те имат по няколко оръжия и дори да предадат едно от тях, те ще запазят останалите.

В Мексико разменят оръжия срещу велосипед или таблет
netinfo


Мексико търпи последиците от американското законодателство за притежаването на оръжия, което тези дни е обект на големи дискусии в САЩ след масовото убийство в Нютаун. Мексико и САЩ имат обща 3000-километрова граница и в страната незаконно влизат непрекъснато оръжия от северния й съсед.

Тези оръжия са използвани от престъпни групи и наркотрафиканти.

В доклад на американския Сенат, публикуван миналата година, между 2009 и 2010 година в Мексико са били конфискувани 30 000 оръжия, от които 70 процента са дошли от САЩ.

Според организаторите на кампанията по предаване на оръжия в размирния столичен квартал, тя цели да се предотвратят убийствата на невинни хора от заблудени куршуми. За последно подобен инцидент отне живота на 10-годишно момче, връщащо се от кино.