Мариупол
Мариупол / БТА
Руските агресори създадоха пункт за хуманитарна помощ пред супермаркет в град Мариупол, точно на мястото, където преди година трупаха телата на убитите от тях местни цивилни. Това съобщи Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол в изгнание, предаде Укринформ.

„Левият бряг, булевард „Свобода“, супермаркет „Ширий кум“. Две снимки от едно и също място с една година разлика“, написа Андрюшченко към изображенията, които публикува в „Телеграм“.

Андрюшченко обясни, че миналата година руснаците са докарвали на това място неидентифицирани трупове на жители на Мариупол от района на левия бряг. По думите му масовият гроб е разчистен в края на юли или началото на август миналата година.

„Втората снимка показва маргинализирани жители на квартал Жданов в Мариупол, дошли в 40-градусовата жега с надеждата да получат безплатна бутилка нещо в супермаркета, където преди година руснаците изхвърляха телата на техните съседи“, посочи съветникът на кмета.

ООН: Руската политика за преместване на украински деца е военно престъпление

Според него руската политика на маргинализация на населението може да се смята за успех в Мариупол. „Да превърнат хората в маргинализирано стадо за една година… Те успяха до голяма степен, за съжаление“, каза Андрюшченко.

Както беше съобщено по-рано, агресията на Русия предизвика в Мариупол една от най-големите хуманитарни катастрофи в новата история. Почти 90% от града е унищожен от вражески обстрел. Нормалното снабдяване с електричество, вода и газ така и не беше възстановено.

Същевременно нашествениците са склонни да разрушат жилищните блокове, които са повредили, за да скрият следите от своите престъпления, отбелязва Укринформ.
Петя Гергова/БТА