/ iStock/Getty Images
Камарата на представителите на САЩ гласува да предаде на Сената случая за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, отваряйки пътя за историческия процес на 45-ия президент за злоупотреба с власт, предава AFP.

При стриктно гласуване по партийна линия, Камарата одобри резолюция, с която назначава седем ръководители на импийчмънта - екипа обвинители за процеса - и ги овласти да предадат двете обвинения срещу Тръмп на Сената по-късно през деня.

Председателят на Конгреса Нанси Пелоси повтори искането си Сенатът да извика свидетели от обкръжението на Тръмп да дадат показания и да бъдат изискани документи, които бяха отказани при първоначалното разследване, предупреждавайки, че Сенатът ще бъде обвинен за „прикриване“ на фактите, ако не го направи.

Процесът по импийчмънт срещу Тръмп в Сената вероятно ще започне на 21 януари

„Колеги от двете страни на пътеката, днес сме тук, за да прекрачим един много важен праг в американската история“, каза Пелоси преди гласуването. "Какъвто и да е резултатът, американският народ иска справедлив процес."

Очакваното изпитание, което се очаква да започне във вторник в контролирания от републиканците Сенат и ще продължи няколко седмици, ще бъде едва третото на американски президент и ще реши дали Тръмп ще бъде отстранен от поста си.

Тръмп: Ако ще ме импийчвате, направете го сега и бързо

Процесът срещу президента Доналд Тръмп в Сената е почти сигурно, че ще приключи в рамките на две седмици, заяви високопоставен представител на администрацията.

Длъжностното лице, говорейки при условие за анонимност, каза: "Мисля, че е извънредно малко вероятно, че ще продължи повече от две седмици."
Агенция "Фокус"