В Източен Тимор се произвеждат президентски избори
В Източен Тимор се произвеждат президентски избори / netinfo

В Източен Тимор днес има избори за президент, предаде ДПА.

Около половин милион избиратели ще могат да упражнят правото си на глас и да определят приемника на сегашния президент Шанана Гужмао.

За фаворит е сочен досегашният премиер Жозе Рамош-Орта, лауреат на Нобелова награда за мир, отбелязва Франс прес. Останалите кандидати, които имат шанс на изборите, са Фернанду Лазама от Демократическата партия и Франсишку Гутериш от Революционния фронт за независимост на Източен Тимор (Фретелин).

Общо 232 чуждестранни наблюдатели, 1655 полицаи на ООН и около хиляда войници ще следят за нормалното протичане на изборите. В събота генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова партиите в Източен Тимор да положат усилия първите президентски избори след обявяването на независимостта да бъдат свободни и честни.

Източен Тимор е една от най-бедните държави в света. Населението й е 740 000 души, от които 90 на сто са католици. Територията е малко по-голяма от тази на Бахамските острови. Страната има залежи от петрол и газ, които биха могли да се окажат доходоносни и да влеят в икономиката 14,5 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Източен Тимор е бивша португалска колония. През 1976 г. Индонезия я анексира. Изтегля се оттам, след като референдум през 1999 г. показва, че 80 процента от жителите на Източен Тимор искат независимост. Референдумът беше съпътстван със сблъсъци, насилие, разрушения на домове и инфраструктури. Тогава за насилието бяха обвинени проиндонезийски милиции. Международните сили възстановиха реда в страната. След временно управление на ООН, Източен Тимор стана най-новата държава в света на 20 май 2002 г.