В Италия завършва делото „Милс” срещу бившия премиер Силвио Берлускони
В Италия завършва делото „Милс” срещу бившия премиер Силвио Берлускони / снимка: Reuters, архив

В Милано днес приключва съдебният процес по делото „Милс” срещу бившия премиер Силвио Берлускони, обвинен в подкупване на британския адвокат Дейвид Милс да даде лъжливи показания, съобщи ИТАР-ТАСС. Това може да е първото от 25-те съдебни дела срещу Берлускони в последните години, по което бившият министър-председател бива признат за виновен.

Италианският апелативен съд отклони искане на адвокатите на Берлускони за отзоваване на съдии на основание, че в стремежа си да приключат работа до изтичането на срока на делото през следващите седмици, те са нарушили процесуалните норми, като са отказали да призоват свидетели на защитата. Освен това от материалите по делото са били извадени свидетелските показания на Милс, който отрича самият факт, че е вземал подкуп, допълва БТА.

Прокуратурата поиска наказание от пет години затвор за Берлускони и опасенията на бившия премиер, че може да бъде признат за виновен, не са неоснователни. Предвид това, че давността по делото изтича през следващите дни (Берлускони твърди, че тя вече е изтекла), наказанието му - дори ако бъде признат за виновен - може да бъде условно. Това се случи по-рано със самия Милс, когото италианското правосъдие сметна за виновен, но присъдата му от 4,5 години затвор беше отменена.