В Белгия има проучвателна мисия за съставяне на ново правителство
В Белгия има проучвателна мисия за съставяне на ново правителство / netinfo
Кралят на Белгия Албер втори натовари днес Херман ван Ромпуй, председател на Камарата на представителите /долната камара на белгийския парламент/, с "проучвателна мисия" за съставяне на новото белгийско правителство, съобщиха белгийски медии.

Това става на 80-ия ден, след като Белгия все така е без нов кабинет след състоялите се на 10 юни парламентарни избори.

Представилите се по-добре на изборите фламандски и франкофонски християндемократически и либерални партии досега не успяха да съставят правителство поради разногласия колко обхватна да бъде замислената поредна държавна реформа в Белгия.

Партиите от Фландрия, северната част на малката западноевропейска страна с територия 30,5 хиляди квадратни километра и с население около 10.5 млн. души, настояват техният регион да получи още по-широка автономия, което франкофонските партии приемат това като потенциална заплаха за държавната цялост на Белгия.

Продължителният период на спорове за ново правителство, необичайно дълъг дори за свикналата на политически пазарлъци след парламентарни избори Белгия, вече предизвиква тревога сред деловите среди на страната. Това доведе до спад на търгуваните на борсата в Брюксел акции.