титаник
титаник / БГНЕС, архив
В Белфаст днес бе почетена паметта на загиналите при потъването на презокеанския лайнер "Титаник" преди 105 години, предаде Би Би Си.
 
Какво още не знаем за Титаник (ВИДЕО)

Около сто души, сред които потомци на жертвите и историци, се събраха на възпоменателна служба в градския "Център Титаник", близо до мястото, където е бил построен огромният за времето си кораб.
 
Лондонски туроператор организира посещения до Титаник

Проявите по случай годишнината от най-голямата в историята морска катастрофа започнаха още вчера в северноирландската столица, където се състоя среща на роднини на пътниците и членовете на екипажа.
 
Организатор бе Саймън Медхърст, праправнук на кормчията Робърт Хиченс, който е бил на вахта във фаталната нощ срещу 15 април 1912 г. Тогава "Титаник" се сблъсква с айсберг и потъва. Загиват над 1500 души от различни националности, включително ирландци, припомни Би Би Си.
 
Китай превръща копие на Титаник в атракцион

В Белфаст има музей, чиито експонати и документи представят цялата история на кораба от построяването му в корабостроителницата "Харланд енд Улф" до трагедията, допълни ТАСС.
 

Guliver/Getty Images


Музеят е открит през 2012 г. по случай стогодишнината от катастрофата и оттогава е посетен от над 3,5 млн. души. Артефакти, свързани с крушението, са изложени също в Ливърпул (пристанището, където е бил регистриран лайнерът) и в Саутхемптън, откъдето той е потеглил за своето първо и последно плаване.
БТА