Трагедията с „Титаник все още вълнува хората 100 години по-късно
Трагедията с „Титаник все още вълнува хората 100 години по-късно / Reuters

Морските бедствия винаги са привличали вниманието на хората, но интересът към никое от тях не може да се сравни с проявения към луксозния пътнически лайнер "Титаник", потънал трагично точно преди 100 години, в нощта на 14 срещу 15 април, след сблъсък с айсберг, предаде Ройтерс.

Със загубата на над 1500 човешки живота, загинали при потъването на лайнера в нощта на 14 срещу 15 април 1912 г., историите от действителния живот за любов и героизъм започват да подхранват легендата, а очарованието й не намалява и до ден-днешен.

100 години след корабокрушението трагедията с презокеанския лайнер отново фокусира вниманието благодарение на триизмерната версия на филма на Джеймс Камерън от 1997 г., на британския телевизионен сериал "Титаник" на Джулиън Фелоус, на редица книги, сред които "Наръчник за пътниците на "Титаник" от Джон Блейк и "Титаник: Трагедията, разтърсила света" на нюйоркското издателство "Лайф букс".

В различни части на света изложби припомнят историята на лайнера. Във вашингтонския Музей на Националното географско дружество специална експозиция разказва както за трагичната история на "Титаник", така и за многогодишните издирвания на потъналия кораб, чиито останки са открити едва през 1985 година от екип на Робърт Балард, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Трагедията с Титаник" все още вълнува хората 100 години покъсно
netinfo


В Белфаст, където "Титаник" е бил построен преди 100 години, отвори врати специален музей. В корабостроителницата на града е предвидена за 15 април възпоменателна служба с оркестър и мъжки хор, в която ще се включат хиляди граждани. В църквите на града също ще се проведат богослужения в памет на 100-годишнината, след което вярващите и духовниците ще се отправят към доковете, където е бил построен корабът. В близост до пристанището ще бъде открит възпоменателен парк.

През уикенда възпоменателни мероприятия ще има в различни части на Великобритания. Лондон ще отбележи паметната дата с концерта "Потъването на Титаник" в изпълнение на музикалния състав на Гавин Брайърс. Той написва едноименното си произведение през 1969 година, вдъхновен от героичната постъпка на оркестъра на "Титаник", който не спира да свири, дори когато лайнерът започва да потъва.

При спускането му на вода на 31 май 1911 година в Белфаст 269-метровият "Титаник" е най-големият кораб в света. След като дейността по оборудването му приключва, на 10 април 1912 г. той се отправя от английското пристанище Саутхамптън за Ню Йорк. Четири дни по-късно лайнерът, който се смята за непотопяем, се сблъсква с айсберг и потъва в северните части на Атлантическия океан. От 2224-има пътници и членове на екипажа загиват малко над 1500 души. Останките от лайнера се намират на океанското дъно на дълбочина 3,8 км.

Трагедията с Титаник" все още вълнува хората 100 години покъсно
netinfo