Уволниха началника на военното разузнаване в Италия
Уволниха началника на военното разузнаване в Италия / netinfo

Италианското правителство уволни ръководителите на две разузнавателни служби заради случая с отвлечения в страната от агенти на ЦРУ египетски духовник, предаде Франс прес.

Началникът на Службата за разузнаване и военна сигурност /СИСМИ - Военното разузнаване/ генерал Николо Полари бе заменен от адмирал Бруно Бранчифорте. За ръководител на Службата за разузнаване и демократична сигурност /СИСДЕ - вътрешното разузнаване/ на мястото на Марио Мори бе назначен Франко Габрели.

Сменен бе и началникът на Изпълнителния комитет за службите за разузнаване и сигурност /ЧЕСИС/, който координира от името на премиера работата на двете разузнавателни служби.

Срещу Николо Полари има повдигнати обвинения във връзка с отвличането на бившия имам през февруари 2003 г., припомня Франс прес. Генералът е един от служителите на разузнаването, обвинени в съучастие по случая.

Миланската прокуратура повдигна обвинения и срещу 26 агенти на ЦРУ, като италианското правосъдие иска от американските власти да ги екстрадират.