Ураганът Дийн връхлетя Ямайка
Ураганът Дийн връхлетя Ямайка / Снимки: БГНЕС
Ураганът Дийн достигна Ямайка, като премина от трета в четвърта категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън с ветрове над 235 км в час, съобщи Асошиейтед прес.

Много от жителите на острова пренебрегнаха призива на премиера Порша Симсън Милър да се евакуират от домовете си и да се подслонят в подготвените от властите временни центрове в училища, спортни зали и църкви.

Стихията вече отне живота на 8 души по време на разрушителния си поход през Карибите. От Каймановите острови до Куба и Тексас властите предупредиха жителите да са готови за евакуиране. Туристическите кораби промениха маршрутите си да избегнат Дийн, но голяма част от туристите в Ямайка не успяха да се измъкнат, преди властите да затворят летищата в късния следобед вчера.

Националният център за ураганите в Маями, Флорида, съобщи, че към 21 часа по Гринуич (полунощ българско време) ураганът се е намирал на 80 км южно от столицата на Ямайка Кингстън и се придвижва на запад.

Прогнозите са Дийн да премине в петата, най-висока степен с ветрове до 260 км в час, преди днес да стигне Каймановите острови, след това и полуостров Юкатан в Мексико, а по-късно континентални райони в Мексико и Тексас в САЩ.