Ураганът Айк отслабва, милиони жители на Тексас са без ток
Ураганът Айк отслабва, милиони жители на Тексас са без ток / netinfo

Ураганът "Айк" постепенно отслабва и вече попада в най-ниската първа категория по скалата на Сафир- Симпсън, съобщи националният център на САЩ за наблюдение на ураганите в Майами, цитиран от Асошиейтед прес. Въпреки това ветрове със скорост до 145 км/ч продължават да вилнеят по гъсто населеното крайбрежие на Тексас. "Окото" на урагана се движи на север със скорост около 30 км/ч. Засегнати са и части от щата Луизиана.

В крайбрежните райони вятърът изтласква еднометрови вълни далеко извън бреговата линия. Хиляди еднофамилни къщи и големи здания са наводнени. Има активни пожари, но поради силния вятър и наводнените пътища противопожарните екипи не могат да стигнат до тях. Властите все още не могат да направят дори приблизителна оценка на нанесените щети, посочва АП, цитирана от БТА. Губернаторът на Тексас Рик Пери изрази силна загриженост за няколко десетки хиляди домакинства в най-силно засегнатите райони, които са отказали да се евакуират.

Ураганът принуди 17 рафинерии в района на Мексиканския залив да прекратят работа, с което обемът на производство на горива в САЩ рязко спадна с повече от една пета. Рафинериите ще могат да заработят нормално най-рано след седмица.

Видими поражения има в центъра на Хюстън, четвъртия по големина град в САЩ, където по небостъргачите в центъра има избити прозорци, а улиците са наводнени. Си Ен Ен показа кадри от фасадата на най-високото здание в Хюстън Чейз Тауър, обезобразена от ураганния вятър. Целият град, с изключение на няколко здания в центъра, е без ток. Само в този град 4,5 милиона души са без ток.

"Айк" е първият голям ураган, който удря гъсто населен район в САЩ след "Катрина", който опустоши Нови Орлеан преди три години.