Управляващата партия в Израел иска предсрочни избори
Управляващата партия в Израел иска предсрочни избори / снимка: БГНЕС
Лидерката на управляващата в Израел партия Кадима Ципи Ливни официално поиска предсрочни избори, след като опитите й да състави ново коалиционно правителство се провалиха, съобщи Франс прес.

"Хората трябва да изберат кой да ги ръководи", заяви Ливни на среща с президента Шимон Перес. Според нея е очевидно, че останалите партии в Кнесета, в това число и потенциалните коалиционни партньори на Кадима, предпочитат да бъдат произведени нови избори, посочва Асошиейтед прес.

Перес заяви пред журналисти, че е поканил лидерите на политическите партии, представени в Кнесета, на среща след три дни, за да ги информира за решението на Ципи Ливни да се откаже от по-нататъшни опити да формира кабинет. Президентът не уточни дали ще определи дата за предсрочни избори, но според политически наблюдатели това вече е неизбежно. 

Формално погледнато, Перес има право да възложи на друг политик да състави правителство, преди да определи дата за предсрочни избори. Но като лидер на най-голямата партия в Кнесета, Ципи Ливни бе единственият политик, който имаше някакви шансове да състави управляваща коалиция, посочва АП.