Управителният съвет на Международния валутен фонд удовлетвори искането на Украйна да ѝ бъде предоставено ново спешно финансиране в размер на 1,3 милиарда долара, за да може да поддържа икономиката си в условията на войната с Русия, предаде Ройтерс.

Средствата ще дойдат по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствени кризи, породени от войната в Украйна, която беше одобрена от МВФ миналия месец.

Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението в Туитър, а в разпространено по-късно официално изявление тя посочи, че правителствата на държавите членки на МВФ, които помагат на Украйна финансово, са обещали да направят така, че Киев да може да обслужва дълговете си към фонда.

Последното е важно, за да може да се изпълни изискването на МВФ всеки получател на заеми от него да може да докаже, че е способен да погасява дълга си. В условията на война и покрай цялата обстановка около Украйна получаването от нея на подобно одобрение от МВФ без гаранции, за да ѝ бъдат отпуснати нови заеми, би било немислимо.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и екипът му полагат усилия за продължаване на споразумението за износ на зърно от украинските черноморски пристанища, което изтича в края на другия месец, съобщи говорителят на Обединените нации Стефан Дюжарик.

"Те работят и по отстраняването на последните пречки пред облекчаването на износа на зърно и торове от Русия", посочи Дюжарик. Той добави, че до седмица Москва ще посетят ръководителят на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс и високопоставеният представител на Обединените нации за търговията Ребека Гринспан, за да обсъдят въпроса.
БТА