бежанци Украйна
бежанци Украйна / БГНЕС
Русия е депортирала на своя територия 500 000 души от Украйна, каза днес пред евродепутати водещият член на украинския парламент Микита Потураев. Той призовава Червения кръст да установи контакт с тези хора, предаде Ройтерс.

"Половин милион украински граждани бяха депортирани от Украйна в Руската федерация без тяхно съгласие", каза Потураев, който е председател на комисията в украинския парламент по хуманитарните въпроси.

Шарл Мишел в Бородянка: Историята няма да забрави военните престъпления в Украйна

Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди тези данни от независими източници. Потураев не даде подробности или доказателства в подкрепа на своите твърдения.

"За съжаление няма възможност поне засега да (установим) контакт с тези хора", каза украинският депутат на членове на Европейския парламент чрез видеовръзка.

Женевските конвенции от 1949 г., които определят международните правни стандарти за хуманитарно третиране по време на конфликт, забраняват насилственото прехвърляне на цивилни на територията на окупиращата държава, определяйки това като военно престъпление, отбелязва Ройтерс.

Русия отрича да взема на прицел цивилни от началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари, която нарича "специална военна операция". Тя казва, че предлага хуманитарна помощ на желаещите да напуснат съседната страна, посочва Ройтерс.
БТА