Шарл Мишел
Шарл Мишел / БГНЕС
"Историята няма да забрави военните престъпления" в Украйна, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на посещение в украинското градче Бородянка, близо до столицата Киев, където според украинските власти цивилни са били избити от руските войски, предаде Франс прес.

"В Бородянка, както и в Буча и толкова много други градове в Украйна, историята няма да забрави военните престъпления, извършени тук", написа Мишел в Туитър, придружавайки поста си със снимка, на която го прегръща жена.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на изненадваща визита в Киев (СНИМКА)

"Не може да има мир без справедливост", добави той.
 

БГНЕС


На 8 април председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също посети Буча - град северозападно от Киев, който се превърна в символ на жестокостите на войната в Украйна. Придружена от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, тя отиде да види масовите гробове, изкопани там, за да бъдат погребани убити цивилни.

Преди това екип на АФП, по време на посещение в Буча два дни след освобождението на града от руските войски, които го бяха окупираха в продължение на няколко седмици, видя 20 трупа, облечени в цивилни дрехи, на улица. Единият от тях бе с ръце, вързани на гърба.

Оттогава бяха публикувани нови снимки и бяха открити още тела. Украинските власти и Западът осъждат "военните престъпления" на руските войници, окупирали града. Русия отрича да взема на прицел цивилни в Украйна.
БТА