Украинските правоохранителни органи са започнали разследване на разстрел на невъоръжени украински войници от руски военнослужещи, предаде Укринформ, като се позова на съобщение на украинската главна прокуратура, публикувано в "Телеграм".

Под процесуалното ръководство на Донецката областна прокуратура е започнало досъдебно наказателно производство във връзка с нарушения на законите и обичаите на войната, наред с умишлено убийство (част 2 на чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна), става ясно от съобщението.

В интернет бе разпространен видеоклип, на който се вижда как руски военнослужещи стрелят по невъоръжени украински войници, посочва Укринформ. По предварителни данни това се е случило в близост до наблюдателен пост край село Степово, Покровска област.

"На видеото се вижда как група лица в руски униформи стрелят от близко разстояние по двама невъоръжени военнослужещи в униформи на украинските въоръжени сили, които се предават като пленници. Следователите и прокурорите са започнали разследване на този факт", заяви украинската главна прокуратура. Тя също така отбеляза, че убийството на военнопленници е грубо нарушение на Женевската конвенция и представлява тежко международно престъпление.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец заяви, че ще се обърне към Международния комитет на Червения кръст и ООН, за да регистрират те поредното военно престъпление, извършено от Руската федерация - екзекуция на предали се украински защитници.
Владимир Арангелов, БТА