Учениците в турските окръзи Газиантеп, Адана и Османие се върнаха в класните стаи след над месец прекъсване на обучението заради разрушителните земетресения на 6 февруари, предаде Анадолската агенция.

Общо 662 500 ученици в Газиантеп, 497 850 в Адана и 137 760 ученици в Османие днес отново са на училище. Децата се върнаха в клас, след като бяха приключени ремонтните дейности в училищата, които бяха повредени при земетресенията миналия месец.

Учениците влязоха в класните стаи след минута мълчание и след изпълнение на националния химн на Турция.

В памет на загиналите деца: Завързаха цветни балони по разрушени от земетресенията сгради в Турция

Обучението в училищата в трите окръга бе възобновено, след като училищните власти получиха разрешение за възобновяване на работата от министерството на околната среда, градоустройството и климатичните промени.

Междувременно продължава подготовката за възобновяване на учебните занятия в окръзите Адъяман, Малатия, Кахраманмараш и Хатай. Планира се училищата в тези райони да отворят отново врати на 27 март.

Повече от 13 милиона души бяха засегнати от земетресенията, при които бяха нанесени огромни разрушения в 11 турски окръга - Кахраманмараш, Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османие, Елязиг и Шанлъурфа. В много училища и общежития в момента са настанени оцелели от земетресението хора, посочва Анадолската агенция.

Момиченце празнува рожден ден сред развалините в Турция

При трусовете загинаха 48 000 души и над 115 хиляди бяха ранени.
Нора Чолакова/БТА