Безплатни учебници за около 16 милиона ученици в Турция
Безплатни учебници за около 16 милиона ученици в Турция / sxc.hu

Новата учебна година в Турция започва днес. Около 17 милиона ученици и над 800 хиляди учители ще прекрачат прага на класните стаи. Турското министерство на образованието е осигурило безплатно учебници на около 16 милиона ученици. Учебниците ще бъдат раздадени в специално пакетирани торбички, съобщиха от министерството. В пакетите има послания на премиера Реджеп Тайип Ердоган от министъра на националното образование Наби Авджъ до учениците, в които им пожелават успех през новата учебна година

В рамките на проекта "Фатих", който стартира миналата година, се предвижда да бъде раздадена втората партида от около 8 хиляди таблети в над 50 училища. През тази учебна година се въвеждат и нови правила в учебните програми за ученическото облекло, както и за религиозното образование, които предизвикаха доста спорове в обществото.

Същевременно в програмите за избираем предмет освен кюрдския език през тази година ще залегне като избираем предмет и лазкият език. Лазите са ислямизирана в голямата си част грузинска етническа група в Турция и Югозападна Грузия, по крайбрежието на Черно море, която наброява около 150-200 хиляди души. Турският премиер е лаз по майчина линия, отбелязва БТА. Кюрдите от Югоизточен Анадол заплашиха,че ще бойкотират учебната година и няма да пускат децата си на училище. Те настояват кюрдският език да бъде застъпен като редовна дисциплина в учебните програми, а не да е избираем предмет.

В мегаполиса Истанбул днес тръгват на училище 2,7 милиона ученици. От общината съобщиха, че градският транспорт ще превозва безплатно учениците от 6 до 13 часа. Със започването на новата учебна година обаче транспортните проблеми на Истанбул ще се увеличат още повече, тъй като десетки хиляди обслужващи училищата автомобили ще се влеят в и без това претоварения трафик на мегаполиса.