/ Gulliver/Getty Images
Рискът от тежък и смъртоносен COVID-19 при деца и тийнейджъри е много нисък, сочат данните от проучване на експерти от Ливърпулския университет, цитирано от електронното издание "МедикълЕкспрес".

Заключенията на учените се основават на анализ на данни за общественото здраве в Англия. Те не включват пациенти, които са изкарали дълъг COVID-19.

Ръст на новите случаи на COVID-19 в Германия

Статистиката сочи, че 251 младежи на възраст под 18 години в Англия са били приети в интензивни отделения за лечение през първата година от избухването на пандемията.

Анализът показва, че абсолютният риск за представители на тази възрастова група да бъдат приети в болница с тежък коронавирус е едно на около 50 хиляди.

Заразяването с новия коронавирус увеличава вероятността от сериозно заболяване при най-уязвимите млади хора - тези, които са с други здравословни проблеми и тежки увреждания. Според учените дори и при тях рисковете като цяло са малки.

Седмокласници „произвеждат“ дезинфектанти в Стара Загора

Децата, настанени в интензивни отделения с рядко срещано възпаление на сърцето в резултат на преболедуване от новия коронавирус, са 309. Тази група е анализирана отделно от всички деца и тийнейджъри в Англия с COVID-19. Това означава, че абсолютният риск да се развие подобно възпаление е едно на 38 911, изчисляват експертите.
БТА