/ iStock/Getty Images
Запазват се високите стойности на смъртност, случаите на заразата намаляват в областта
За поредна седмица се отчита намаление на заболеваемостта от коронавирус в област Смолян, но се запазват високите стойности на смъртност сред COVID пациентите, съобщиха от Областния оперативен щаб.

Бебе е с коронавирус в Смолянско

Почти непрекъснато в Детското отделение в МБАЛ-Смолян има деца с коронавирус, посочват от областната болница. Спад от 22 % се наблюдава при новите случаи на коронавирус през миналата седмица, като регистрираните позитивни са общо 250.

Обезпокоителни са данните за повишение на смъртността при ковид пациентите, показателят за 1-дневната смъртност за областта достигна 43.4 на 100 хиляди. Починалите през седмицата са 23-ма, а през последното денонощие към черната статистика се прибавят още 6-ма.

Бебе на 2 месеца, две деца на 3 и на 6 г. са сред заразените с коронавирус от началото на седмицата. Всички деца, които са постъпили досега с COVID-19 успешно са излекувани, според данни на МБАЛ-Смолян.

Британският щам на COVID-19 вече и в Смолянско

Отчитайки намалението на заболеваемостта и данните за значително повече излекувани от броя на заразените, от РЗИ изразяват надежда, че ще продължи положителната тенденция на подобрение на епидемиологичната обстановка.

Натискът към болниците в областта също намалява, в лечебните заведения са заети около 60 на сто от COVID леглата. В областната болница се планира ваксиниране на пациентите, подложени на хемодиализа.

Дете на 2 г. от Златоград е с коронавирус

От РЗИ се организира формирането на мобилен медицински екип, който да ваксинира трудно подвижни хора. Кметовете на населени места проучват случаите на лежащо болни и трудно подвижни, които желаят да бъдат ваксинирани, след което те ще бъдат имунизирани в домовете си.

Интересът към ваксината AstraZeneca вече е нулев, желаещи да се имунизират с нея почти няма, отчитат от Областния щаб. От РЗИ са съставени три акта на членове на секционни избирателни комисии, които са били без маски.
БТА