Избор на ваксини ще има от май
"В страната пристигнаха 62010 дози от ваксината на Pfizer. До края на месеца всеки понеделник ще пристигат по толкова.

Влиза в сила новото разхлабване на мерките

От следващия месец се очакват от извънредните доставки да дойдат 1 млн. бройки от ваксината на Pfizer и през юни очакваме още 1 250 000. В страната се очаква да пристигнат общо 2,7 млн. дози от ваксината на Pfizer.

Това каза на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър: Обсъждаме разхлабването и на други мерки

"Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на AstraZeneca.
Малко количества ваксини на Pfizer са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план", обясни Ангелов.

"Избор на ваксини ще има от месец май. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум", обясни здравният министър. Той отново увери, че ваксината е проверена и безопасна.

Борисов: Получаваме 2,7 млн. ваксини Pfizer/BioNTech, през май ще имаме колективен имунитет (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Ваксините на AstraZeneca ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно.
 Те ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях", уточни Ангелов. "Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов

"България обмисля дали да спре употребата на ваксината на AstraZeneca при хора под 60-годишна възраст"
. Това заяви още здравният министър, позовавайки се на писмо от Португалия. В него се предлага общоевропейски подход за ограничаване на приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст.

До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да дадат становище как ще се продължи с ваксинацията с препарата на AstraZeneca.

Заповед на здравния министър: Ново разхлабване на мерките през април

"Изготвят план как личните лекари да разпределят ваксините заради опашките пред Столичното РЗИ.
 До края на деня общопрактикуващите лекари ще имат яснота как ще е най-добре да взимат ваксините. По отношение на отдалечените места в страната, той отново припомни, че с органите на МВР са осигурили логистика за доставяне на ваксините.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, подчерта Ангелов,

Електронната система за предварително записан час за ваксиниране срещу COVID-19 ще продължи да работи до края на годината. Здравният министър категорично посочи, че вярва във ваксините.