България е предоговорила доставките на ваксини с компанията Pfizer/BioNTech и ще получим 2,7 млн. от техния препарат през април, май и юни. Това обяви премиерът Бойко Борисов на посещение в асеновградското село Тополово, където се изгражда многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол. По думите му до май месец броят на ваксинираните може да скочи до 3 млн. и да бъде постигнат колективен имунитет.

"В петък, и благодарение на европейската солидарност, но и затова, че много навреме и много твърдо реагирахме, предоговорихме през април, май, юни да получим 2,7 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech. Убеден съм, че май месец ще има ваксинирани над 3 млн. и с тези, които са оздравели, ще имаме колективния имунитет, за да се махне тая пандемия. Всичко е договорено, да не си приписват други заслугите", посочи премиерът.

Хората могат да бъдат спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила, увери министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът добави, че предстои да бъдат уточнени доставките на дозите от ваксината по седмици, както и разпределението към личните лекари

"Това, което ме притеснява - от Johnson & Johnson имаме 2 млн., почват и за нея да говорят разни работи неприятни. С една дума търговската война е със страшна сила, а и цените се вдигат със страшна сила. Pfizer бяха 12 евро, станаха 15,5 евро, сега за 2022 и 2023 година се подписват договорите на ЕС за 900 млн. ваксини на цена 19,5 евро. Щом договори се правят отсега за 2022-2023 г., още толкова щамове ще се явят. В следващите бюджети финансистите трябва да залагат много по-големи буфери за ваксини", коментира Борисов.

„ГЕРБ  е отличник на изборите. Няма досега друга партия, която да е излизала от пълен мандат и пак да е спечелила. Омразата към нас е, че ги побеждаваме. Най-щастливи ще са да не се явим на избори”, каза още лидерът на партията. 
 

Бойко Борисов Тополово
Правителствена информационна служба
По-рано премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на Околовръстния път на Пловдив. Той отбеляза, че ремонтните дейности вървят в график.

Логично е, че ГЕРБ е първа политическа сила на изборите, защото хората одобряват тези мащабни ремонти, строителството и всичко, което се прави по регионите в страната, посочи премиерът.

Днес ще бъде пуснато и едното платно на АМ Тракия, което беше с увреден асфалт, заради катастрофа в началото на седмицата, добави Борисов.По-късно премиерът посети и Мулдавския Манастир "Света Петка Мулдавска". Там ще бъде изграден водопровод, който да осигури нормално водоснабдяване на целия комплекс.

"Единствено някои наши опоненти не разбраха сериозността на ситуацията. Шегуват се с вируса, оспорват мерките, но когато самите те се разболеят - тичат по болниците и искат да ги лекуват с ремдесивир", коментира премиерът.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов, заяви, че се обмисля разхлабването на още от противоепидемичните мерки с оглед на спада в заболеваемостта. „Това е добра индикация, че мерките работят и ако продължава тази тенденция, обсъждаме разхлабването и на други мерки“, заяви Ангелов. Според премиера Борисов е добре да се обмислят и възможностите за връщане на публика по стадионите.
 

Бойко Борисов Пловдивско
Правителствена информационна служба
Борисов провери и ремотните дейности на стадион "Христо Ботев".


 

Бойко Борисов Пловдивско
Правителствена информационна служба


По-късно премиерът инспектира и ремонтът на пътя Брезово - Раковски. 

Реконструкцията обхваща 13 километра, от които 11 километра между двата града и 2 километра по централната улица на Брезово. По трасето ще бъдат положени 3 пласта асфалт, ще има канавки, банкети и осветление., отбеляза той."В много райони на България пътищата не бяха ремонтирани от 40 години, а сега ударно ги възстановяваме", посочи Борисов.