/ община Стара Загора
Участниците в клуба по Физика и химия към Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора разработиха почистващи препарати за пазара.
 
Седмокласниците, вдъхновени от учителя си по химия и физика Мария Личева, работиха по темата: „Разработването на комерсиален продукт“.
 
Учениците създадоха продукти за лична хигиена, дезинфекция и почистващи препарати. Работата им се състоеше в изминаването на всички стъпки от проектиране и създаване до остойностяване и маркетинг. За сполучливото създаване на продуктите се разчиташе на учебното съдържание по химия и опазване на околната среда, физика и астрономия и технологии и предприемачество.
 
Чрез изработката и създаването на марка учениците имаха задачата да проучат пазара за реализация на продукта, да изградят и съставят мисията и визията на бъдещия продукт, да направят самостоятелно дизайна на етикетите, да изчислят себестойността на производството за всеки един продукт и ценообразуват крайния продукт, както и не на последно място да затвърдят знанията, получени при процеса на обучение по предметите.
 
Физичните и химичните процеси, изучавани в 7. клас, дават богати възможности за избор на евентуални продукти, чрез коитo да се осъществи на практика STEM и STEAM обучение.
 
В нашето всекидневие, особено във време на КОВИД пандемия, на дневен ред е темата за хигиената и дезинфекцията. Това е и една от причините, учениците да бъдат насочени към създаване на: препарат за миене на чинии; течен сапун; препарат за почистване на баня; препарат за почистване на стъкла; дезинфектант за ръце и повърхности.

Старозагорски ученици участват с авторски ленти в „Златната липа“ 

Разработването и създаването на продуктите е направено и с мисъл към екология и опазване на околната среда. След редица проучвания учениците установиха, че течен сапун може да се направи от напълно естествени продукти, без намесата на парабени и изкуствени оцветители.
В процеса на изработване учениците проявиха и своята креативност-изцяло са техни идеите и изборът на подходящи бутилки за продуктите, за цветовата гама, както и какъв парфюм да използват.
 
След успешното създаване на препаратите учениците определиха целевата група, за която са подходящи, дадоха име на продукта-Блисто, предстои да изработят етикети и слоган, да потърсят начини за разпространение.
 
община Стара Загора