Убит е германският рапър, присъединил се към Ислямска държава
Убит е германският рапър, присъединил се към Ислямска държава / БГНЕС

Бивш германски рапър, който участваше в пропагандни видеозаписи на "Ислямска държава" и набираше чужденци за бойци в джихадистката групировка, е бил убит при американски въздушен удар в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на двама официални американски представители.

Рапърът ислямист Денис Кусперт: В Германия чакат спящите

Роден в Берлин, Денис Кусперт бе някога популярен рапър, известен под името "Десо дог". През 2012 г. обаче той насочва вниманието си към войнстващия ислям и се присъединява към "Ислямска държава".

В пропаганден видеозапис от ноември 2014 г. Кусперт държи отрязана глава, за която твърди, че е на мъж, екзекутиран заради съпротивата си на "Ислямска държава".

Според американското правителство, което го определи за терорист през февруари, Кусперт изглежда е набирал бойци за групировката, главно говорещи немски език.

Включиха германски рапър в терористичен списък

"Кусперт е типичен пример за чуждестранните бойци, които ИДИЛ (Ислямска държава) иска да има в редиците си - лица, които са участвали в престъпна дейност в своите родини и които след това са отишли в Ирак и Сирия, за да вършат още по-страшни престъпления", писа през февруари Държавният департамент на САЩ.

Предполага се, че Кусперт е бил убит при американски въздушен удар на 16 октомври, заедно с още две лица. Други подробности за въздушното нападение не станаха известни, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА