Убиха трима кандидати на предстоящите местни избори в Ирак
Убиха трима кандидати на предстоящите местни избори в Ирак / снимка: БГНЕС

Трима кандидати на различни партии за предстоящите в събота местни избори в Ирак бяха убити, съобщи БТА. Хазем Салем Ахмед, сунит и кандидат на Иракската национална листа беше застрелян пред дома си в размирния северен град Мосул, където сунити и кюрди се намират в обтегнати отношения, а Ал Каида и други бунтовнически движения са изградили последен бастион на съпротивата.

В багдадския квартал Амирия въоръжени лица застреляха Омар Фарук ал Ани, кандидат на Иракската ислямска партия близо до дома му, след предизборен митинг.

В село край град Мандили в провинция Диала, североизточно от Багдад, отново след предизборен митинг, беше застрелян кандидатът на Националното движение за реформа и развитие Абас Фархан.

С това броят на убитите кандидати в навечерието на вота в Ирак достигна най-малко пет души. Изборите се следят от света с особен интерес, тъй като се очаква на тях да се разбере дали изстрадалата от конфликти страна може да се измъкне от бездната на насилието и да се развива като стабилна демокрация. Иракчаните ще изберат лидери на 14 от 18-те провинции на страната. В шиитската южна част на Ирак премиерът Нури ал Малики се стреми да спечели подкрепа в провинции, които дълго време бяха доминирани от големи опозиционни партии. В другите части на страната сунитите, много от които бойкотираха последните аналогични избори, се стремят към по-силно представяне в местната власт.