/ БГНЕС
До края на тази година ще се опитаме да изхвърлим от редовете на Европейската народна партия /ЕНП/ формацията на унгарския премиер Виктор Орбан -  Фидес. Това съобщи председателят на ЕНП Доналд Туск пред германското издание "Шпигел".

Според него вече е дошло времето за взимане на подобно решение от страна на ЕНП. Туск се надява да убеди в това колегите от ЕНП, защото "не е нужно да се избира между свободата и сигурността". Орбан използва борбата срещу коронавируса за да увеличи властта си, смята председателят на ЕНП.

Унгария удължава карантината заради коронавируса

Туск подчерта, че новият унгарски закон, приет в условията на извънредно положение, "вероятно не е спорен от правна гледна точка, но той няма нищо общо с демократичния дух".
"Колко пъти в историята сме били свидетели как определени политици използват законови разпоредби за увеличаване на правомощията си? В Германия това нещо е добре известно", каза още бившият председател на Европейския съвет.

Унгария е обект на тежки критики от страна на ЕС поради авторитарните мерки, взети от парламента в Будапеща по време на пандемията от коронавирус. В края на месец март унгарският парламент, където управляващата партия на Орбан Фидес има мнозинство, прие закон, който увеличи правомощията на правителството.

Унгария ще даде 30 млрд. долара за рестарт на икономиката си

Новото законодателство развързва ръцете на Орбан да управлява чрез укази за неограничен период от време. Новото законодателство предвижда "тежки наказания за всички граждани, за които се прецени, че пречат при изпълнението на мерките за спиране на разпространението на коронавируса или пък разпространяват фалшиви новини".
Туск не разкри кога се очаква следващата среща на ЕНП, но предположи, че тя най-рано може да се състои през месец септември.
БГНЕС