/ Thinkstock/Getty Images
Лекарите от университетската болница „Акдениз“ в турския курортен град Анталия се борят за живота на двойка недоносени сиамски близнаци, свързани в главата, предаде Анадолската агенция.
 
Уникална операция: Хирурзи разделиха успешно сиамски близначки

На 22 юни 32-годишната Фатма Евренсел е родила в петия месец от бременността с цезарово сечение тежащите едва 4 кг сиамски близнаци. Основният проблем пред лекарския екип, който продължава борбата за живота на новородените, е, че въпреки наличието на отделни мозъци, близнаците имат общи кръвоносни съдове.
 
Британски хирурзи успешно разделиха сиамски близначки със срастване в областта на главата

Специалистите от болницата в Анталия споделят, че бебетата трудно биха оцелели, ако не се извърши операция по разделянето им. Все още обаче не е насрочена точна дата за деликатната процедура.
 
Бащата Юмер Евренсел се очаква скорошно развитие и се надява „поне едното да оживее“. Той твърди, че лекарите са предложили и варианта аборт, който обаче е бил немислим за семейството.
 
Лекар в САЩ е готов да оперира сиамските близнаци от Сливен

През август 2016 г. в Сливен се родиха сиамски близнаци, свързани в таза. Въпросът за разделянето им беше многократно обсъждан, цитирани бяха обнадеждаващи прогнози на чуждестранни лекари. До момента обаче към операция не е пристъпено.
БГНЕС