/ ThinkStock/Getty Images
Рискована операция по разделянето на сиамски близнаци, свързани в главата, бе предприета за пръв път в Индия, съобщи Навин Патнаик, министър на здравеопазването в щата Одиша, откъдето са близнаците.

Момиченце с две глави се роди в Бангладеш (СНИМКИ)

https://twitter.com/timesofindia/status/902672534084100096
Хирурзи разделиха петмесечни сиамски близнаци с общ черен дроб

Според съобщението първият етап от операцията е преминал успешно, като следва решаващата операция в средата на октомври. Местното правителство на щата Одиша е поело медицинските разходи от 10 млн. рупии или 150 000 долара.
 
Семейството на близнаците не може да си позволи подобни разходи, тъй като доходът му е под 25 долара месечно. Първият етап от разделянето на близнаците е продължил повече от 20 часа и в него са участвали 40 лекари, включително и екип от Япония.

Сиамски близнаци мечтаят да поставят рекорд по дълголетие

Близнаците Джаганат и Балам са рядък феномен. Те са сраснали в главите, което се среща веднъж на 2.5 млн. раждания. Такива са само 2% от сиамските близнаци.

https://twitter.com/ibtimes_india/status/902507931773558785
Обикновено повече от 40% от тези деца са мъртвородени, а 80% умират преди да стигнат 2-годишна възраст, ако не ги разделят. Джаганат и Балам са на 28 месеца и затова лекарите бързат да извършат операцията, докато все още има надежда децата да оцелеят и да водят нормален живот. При постъпването си в болница децата са били в извънредно лошо състояние – много ниско тегло, общо изтощение на организма, инфекция на дихателните пътища. Специалистите са положили много усилия, за да подобрят общото им състояние, така че операцията да бъде възможна. По тази причина тя е разделена на два етапа. Децата имат шанс, тъй като скенерът е показал, че те са с отделни мозъци, които са сраснали само в областта на темето. При първия етап на операцията голяма част от мозъците им е разделена, кръвоносните съдове, които трябва захранват мозъка на всяко от децата, също са изградени.

Британски хирурзи успешно разделиха сиамски близначки със срастване в областта на главата

Вторият етап ще раздели изцяло децата едно от друго, като ще бъде извършена реконструкционна пластика на черепните им кутии. Това е критичният етап от оперативния процес, когато ще се разбере дали двата мозъка функционират напълно самостоятелно.
БГНЕС